Wol wordt Sok

januari 2019

Wol is warm en zacht en komt van een schaap. Van wol kun je een sok breien. Dat weten we.

Wol is prachtig, maar wordt nog maar weinig gebruikt. Waarom hangen de winkels vol polyester, terwijl de schapen buiten in het land staan? Dorine van den Beukel vindt dat dit anders moet. De expositie “Wol wordt sok” vraagt ze aandacht voor de kwaliteit en de schoonheid van wol.

Hoe verander je wol van een schaap eigenlijk in een sok? Wat is kaarden? Heeft het eeuwenoude heideschaap, afkomstig van de schrale grond van de Nederlandse heidegebieden dezelfde wol als het traditionele Friese melkschaap, dat leeft op de rijke kleigrond van Fryslân? Als je een sok gaat breien, wat is dan de kleine hiel en wat de grote hiel? Het antwoord op deze vragen is in januari en februari te zien in de Microgalerie.

opening / Soksessie:

Ter gelegenheid van de opening van “Wol wordt sok” is er op zondagmiddag 6 januari om 15.00 uur een soksessie in Café De Strohoed aan de Eewal.

In deze soksessie vertelt Dorine van den Beukel het prachtige en verrassende verhaal van de Nederlandse wol naar aanleiding van “Expeditie Sok”, haar zoektocht naar de resten van de Nederlandse maakindustrie. Tevens zult u kunnen voelen aan verschillende soorten Nederlandse wol, die zij heeft verzameld op haar expedities. Deze soksessie is tegelijk ook de nieuwjaarsreceptie van het Nederlandse wolschaap, waarvoor u van harte bent uitgenodigd.

Over Dorine van den Beukel

Dorine van den Beukel uit Heeg is ontwerper. Zij maakte onder andere kunstboeken in Azië en werkte voor bedrijven in Afrika. Ze schrijft voor het Friesch Dagblad en Noorderbreedte.

Over Expeditie sok

Dit jaar reist ze voor haar project “Expeditie Sok” door Nederland. Zij is op zoek naar twaalf gewone dingen. Simpele gebruiksvoorwerpen zoals een glas, een hemd, een paar sokken, een houten lepel, een mand, een paar schoenen of een aardewerken schaal. Makkelijk zat, zou je denken.

Er is alleen één addertje onder het gras: alle spullen moeten in Nederland gemaakt worden, van Nederlandse grondstoffen – lokale materialen zoals hout, wol, vlas, leer, klei en zand. En, als we die materialen hebben, zijn wij eigenlijk nog wel in staat om deze materialen ook daadwerkelijk te gebruiken?

 

Slotmakersstraat 12

Eewal 58

Eewal 64

Eewal 78