Fryslân Photo

oktober 2018

in het kader van Fryslân Photo 2018
een fotoserie van

 

Hendrika Lageveen

 

Het deurtje van mijn kooi…

Wil jij mijn verandering vastleggen? Die vraag werd me een jaar geleden gesteld. Toen wist ik nog niet wat voor bijzonder traject ik de komende jaren mag vastleggen.

Een verandering waar veel mensen met een scheef oog naar kijken en soms ook van wegkijken. Dat begrijp ik niet. En ik voel plaatsvervangende schaamte als ik mensen dit zie doen. Is het onwetendheid? Is het onbegrip? Is het het onbekende? Vragen die mij uitdagen dit heftige en moedige traject de komende jaren vast te leggen.

Nr84: Geboren als vrouw, ongemakkelijk en angstig. Niet thuis in mijn lijf…Nr80: Ademloos en enorm gespannen, laatste foto als vrouw.

Nr78: Mijn verborgen geheim (het dragen van binders helpt vrouwelijke vormen te verbergen).

Nr76: Geduld is tijdens een transitie de grootste uitdaging. Het doet meer pijn dan dan 38 jaar wachten om mezelf te zijn.

Nr64: De eenzame weg naar geluk (hormonen spuiten).

Nr56: Verleden en toekomst komen hier samen. Het beste van twee identiteiten.

Nr12: Eén van de belangrijkste en pijnlijkste confrontaties met mezelf. *

Het deurtje van mijn kooi is volkomen onverwacht open gezet. Nadat de eerste euforie is weggeëbd, begint de beproeving pas echt. Ik kan wel fijn voor dat open deurtje zitten wippen, maar ik ben nog steeds niet vrij. Ik kan immers nog lang niet vliegen.

Van 4 t/m 28 oktober 2018 vindt de tweede editie van het FryslânPhoto Festival plaats. 

Friese fotografen –zowel professionals als gevorderde amateurs- lieten zich inspireren door het thema ‘Wie ben ik’. Hun werk is te zien in winkelcentrum Zaailand, kloppend hart van het festival. Andere bijzondere exposities kom je tegen op de fotoroute door de binnenstad van Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op fryslanphoto.com

* Nr12 bevindt zich in de Slotmakersstraat, alle overige Microgalerieën zijn op de Eewal